BORÁSZATI ELJÁRÁS, TECHNOLÓGIA

A kb. fél hektáros kordonos ültetvényen szigorú terméskorlátozással neveljük a szőlőket, a törzstisztítást és hajtásválogatást személyesen végezzük, mind az 1465 tőkére egyedi, különös figyelmet fordítva. Igyekszünk minimális, csak az évjárat viszontagságainak megfelelő mennyiségű és lehetőség szerint természetes vegyszereket alkalmazni permetezéskor. A szüretet a megszokottnál kicsit később, általában szeptember végén, október elején végezzük a család és barátok segítségével. A gondosan válogatott fürtöket teljes rozsdamentes szerkezetű gép segítségével bogyózzuk, zúzzuk, majd a szőlő fajtájától függően pár órás héjon áztatást követően manuálisan préseljük, tradicionális módon. Az erjedés a környezetben található vad élesztőgombák hatására történik (spontán erjesztés), vállalva a technológiával járó kockázatot, mert meggyőződésünk, hogy minél kevesebb mesterséges beavatkozás szüli az igazi egyéniséggel rendelkező, természetközeli, különleges borokat.

Minden bor típusnál reduktív (rozsdamentes acéltartályos) technológiát alkalmazunk, fahordóban érlelt tételekkel csak különleges évjáratokban és nagyon kis mennyiségben foglalkozunk, oxidatív módon csak kivételes évjáratban, az arra érdemes tételeket érleljük. A borokat kíméletes derítés után szűrjük, majd az érettségi állapotoknak megfelelően tél végén, tavasz elején palackozzuk. Csak a rozé és siller borokat zárjuk csavarzáras palackba, a fehér tételek általában olyan struktúrával, beltartalommal bírnak, hogy sok évig is megőrizhetik a fogyasztási csúcsot, ezeket minőségi parafadugóval zárjuk és hőre zsugorodó kapszulával burkoljuk. Minden borunk adalékanyagoktól, utólagosan hozzáadott savaktól, vegyszerektől mentes, a kén szintet is igyekszünk csak a szükséges szinten, alacsonyan tartani. Mind a palackozást, mind pedig a címkézést manuálisan végezzük, minden palackunk sorszámozott, a következő évjárat hordóba kerüléséig pedig minden tétel a pincében, inox hordókból is kóstolható.