SZÖRÉNYI PINCÉSZET – BOROK

OLASZRIZLING

Olaszrizling fehérbor

kb. 90% Olaszrizling, a maradék 10% a rizlingünk barátai. Azok a barátok kerülnek a puttonyba a rizling mellé, akik pár pohár elfogyasztott szüretelő bor után nagyon hasonlítanak az Olaszrizling tipikus apró szemű, tömött fürtjeire, de mégsem azok.
Igen tartalmas fehérbor, magán hordozza a klasszikus Olaszrizling mandulás, diós ízjegyeit, a spontán erjesztésnek köszönhetően pedig izgalmas édes sütis és fűszeres illatokkal kápráztat. A szélvédett, katlanban elhelyezkedő termőterület és a magas napsütötte órák száma miatt általában szép cukorfokkal szüreteljük, ami 13,5-15 alkohol fok körül erjed. Csodásan érzi magát a fajta a területen, kivételes borokat ad évről-évre.

SZÜRKEBARÁT

Az Olaszrizling mellet egy másik, a Balaton környékén őshonos és igen népszerű szőlőfajta ez, aminek kiteljesedéséhez a terroir tökéletes körülményeket biztosít. Az egyébként nem harsányan intenzív íz és illatvilágú szőlőfajta nálunk egyedi fényében pompázik, a sötétbarna héjon több óráig történő áztatás következtében aranybarna szín, édeskés püspökkenyér illatok, gazdag aromavilág, hosszú korty és magas alkohol jellemzi (2019-ben 14°). Különleges évjáratokban, kis tételben fahordós érlelést is kap. Érdekesség, hogy majdnem minden évben valamelyik tőkén “hibrid” Szürkebarát is születik, azaz egy fürtön belül vannak teljesen világos bogyók és klasszikus sötétbarna szemek is.

Szürkebarát fehérbor

CIMBORA CUVÉE

Cimbora Cuvée fehérbor

Nagyrészt Tramini és Ottonel Muskotály házasítása, kevés Chasselas fűszerezéssel. Különlegesen illatos bor, közepes testtel, lendületes savszerkezettel, egyedi és elegáns ízvilággal, illetve mint az összes többi borunk, a szokásosnál magasabb alkohollal bír (2019-ben 14,5°). A névválasztás édesapám tiszteletére esett a Cimborára, aki minden pince kóstoló után a vendégekkel elénekelte a “Cimbora, rád köszöntöm fél kupámat!” nótát. “Kívánom, hogy élj sokáááá!”

ROZÉ

A rozéborok esetében mi a tartalmasabb íz, gazdagabb extrakt és színvilágú iskola mellett tesszük le voksunk. A bor a legszebb kékszőlőink válogatásából készül, a 3-5 órás héjon áztatás után kíméletesen préselt mustot azonnal inox tartályba zárjuk, a spontán erjedést követően pedig intenzív epres, málnás illatok és komplex ízvilág születik. Tisztán javasoljuk fogyasztani, de nyári melegben dús szódavízzel is tökéletes. Az átlagos rozéknál hosszabb fogyasztási potenciállal rendelkezik. Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

Rozé bor

SILLER

Siller bor

Magyar különlegesség, hungarikum, a rozé és vörösbor között helyezkedik el félúton. A mi tapasztalataink szerint a 30-40 órás héjon áztatás hozza ki a legjobbat belőle, a rozéhoz hasonlóan a legszebb kékszőlők válogatásából készül. Illatában évjáfrattól függően gyümölcsorgia vagy/és fűszerek tömkelege jellemző, néhol tompa vaníliás felhangokkal (reduktív!), különlegesen elegáns szerkezettel, ez a bor a személyes kedvencem. Kis tételben készül, borértők és ínyencek figyelmébe ajánlom. A klasszikus ajánlásokkal ellentétben én könnyedebb vörösbornak megfelelő hőmérsékleten javaslom fogyasztani, véleményem szerint 15-17 C° körül nyújtja a maximumot. Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

ÖREGHEGY CUVÉE

Évről évre elkápráztat, újat és különlegeset nyújt. Sokoldalú bor, évjárattól függően tud mutatni nagyon szép friss gyümölcsös jegyeket könnyebb szerkezettel, vagy teltebb, lekváros, kakaós, keserű csokis ízvilágot, hosszabb korttyal, magas alkohollal. 10-14 napos kádban történő héjon áztatás közben, az erjesztés spontán kezdődik, majd inox tartályokban fejeződik be. Oxidatív módon csak a nagyon különleges évjáratokban készül, akkor is csak pár hetes, hónapos érleléssel. Nagyon kis mennyiségben, limitált palack számban elérhető. Szőlőfajták: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Zweigelt.

Öreghegy Cuvée vörösbor