SZÖRÉNYI PINCÉSZET – PÁLINKÁK

A pálinkafőzés mesterségének alapjait is (mint a borászatot) édesapámtól tanultam, amit Pintér Péter hajdúszoboszlói ejtőernyős barátom segítségével és iránymutatásával fejlesztettem tovább és folyamatosan igyekszem tökéletesíteni. Magánfőzőként készítek pálinkát egy duplafalú 65 literes rozsdamentes üstben kisüsti eljárással (dupla lepárlás), nagyrészt a saját felsőörsi területünkön nevelt gyümölcsökből (cseresznye, meggy, alma, füge, kajszibarack, őszibarack, birskörte, szőlő, törköly) tételenként kis mennyiségben, törekedve a legjobb minőségre mind a szüretek, mind a cefrézés mind pedig lepárlási folyamat során. Az erjesztés rozsdamentes hordókban történik, speciális fajélesztők hozzáadásával, ügyelve a megfelelő hőmérsékletek biztosítsára és a cefre alkalomszerű felkeverésére. A lepárlás második fázisát gondos érzékszervi elválasztásokkal igyekszünk optimalizálni, majd minden tételt a készre főzés után min. 3 hónapig pincében érlelünk az illat és az aromaanyagok fejlődése érdekében. Az érlelési idő elteltével a szeszfokot általában 45 és 46 alkoholfok közé állítjuk be, kizárólag gyógyszertári minőségű desztillált víz használatával. Véleményünk szerint a gyümölcsös ízjegyek és illatok hozzávetőlegesen ezen alkohol fok körül tudnak a legjobban érvényesülni amellett, hogy a párlat nem laposodik el, nem veszíti el erejét. Mivel tételenként nagyon limitált mennyiségek születnek, a kész gyümölcs esszenciákat 0,35L-es palackokba zárjuk, amit évjárat szerinti sorszámmal látunk el.

MEGGY

Kedvező évjáratokban a saját meggyfáinkról szüreteljük június közepén. Válogatás és mosás után rozsdamentes géppel a magot elválasztjuk a gyümölcstől, majd min. 3 hetes erjesztés elmúltával pároljuk le a cefrét, a kiszárított magok 10-20%-ának felhasználásával. Általában citrusos és fűszeres illatok jellemzik, hosszú marcipános, telt ízvilágú korttyal.

Meggy pálinka

CSERESZNYE

Cseresznye pálinka

A termés nagy részét nagymamám által 1975-ben ültetett szomolyai fekete cseresznye fa adja. Apró szemű, fekete, mézédes gyümölcs terem rajta, amelyet a területen található egyéb, roppanós termést adó cseresznyefák gyümölcseivel egészítünk ki. Intenzív citrusok találhatóak illatban és ízben is, az alkohol hangsúlyosan érvényesül.

FÜGE

Kiválóan érzi magát a balaton környékén, első alkalommal csak kísérletképpen főztem le, a végeredmény pedig elkápráztatott. Szuperintenzív lekváros illatok, nagyon hosszú és tartalmas ízvilág, enyhe fűszerességgel. Következő évben ültettem is gyorsan további 2 fát, de azok terméseire sajnos várni kell pár évet, addig is a “csoda” fánkról szüretelt mézédes füge párlatát csak kiváltságosok kóstolhatják. Csak különleges évjáratban sikerül lepárolni, akkor is max. 10 palack készül belőle.

Füge pálinka

BIRSKÖRTE

Birskörte pálinka

Saját területen nevelt fák (2db), nagyméretű, körtére hasonlító terméssel. A szüret, a gyümölcs feldolgozása és a cefrézés feladja a leckét, de az eredmény megéri a fáradtságot, a főzetet friss és intenzíven gyümölcsös illatok jellemzik, amit édeskés, bársonyos íz követ.

KAJSZIBARACK

Rejtélyes okokból csak különleges évjáratokban teremnek a sárgabarack fák a területen. Hosszú ideig semennyi gyümölcs nem érik be, majd egy kiváltságos évben gyönyörűen egészséges, roskadó terméssel ajándékoznak meg a fák. A kiszámíthatóság érdekében további Magyar Kajszi csemeték kerültek telepítésre, de ezek gyümölcseit csak sok év múlva élvezhetjük majd. Ezidáig egyetlen évjárat született, amely érett, kajszi lekváros jegyeket hordoz magán.

Kajszi pálinka

ŐSZIBARACK

Őszibarack pálinka

Bonyolult tétel, kb. 2 hónapon keresztül szüreteljük folyamatosan, kis mennyiségekben, 19 fáról, a szüretek eredményeit külön inox hordókban cefrézzük. Lédús gyümölcs létére alacsony a párlat kihozatal, az illat és ízvilág nem harsány, de  az őszibarack lekváros összhatás egyértelműen elvarázsol. Csak jobb évjáratokban tudunk palackozni belőle, akkor is maximum 20-30 palack születik.

SZŐLŐ

Szüret alkalmával a legszebb és legízgazdagabb fürtöket válogatjuk ki a cefrézéshez, vegyesen fehér és kékszőlők kombinációjával. A szelekciót követően zúzzuk és bogyózzuk a gyümölcsöt, amely az erjesztés és lepárlás után általában nagyon jó lényereséggel ajándékoz meg. Nagyon zamatos, hosszú, édeskés ízvilág jellemzi. Díjnyertes főzet.

Szőlő pálinka

TÖRKÖLY

Törköly pálinka

Eleinte a szőlőfajták kombinációjával kísérleteztem, de oly kiváló lett a végeredmény, hogy következő évben a kékszőlő és a szürkebarát törkölyét már külön főztem. Mindkét tételt musttal és újborral teszem lédússá, végeredményként pedig nem “klasszikus” törköly születik, hanem a szőlő jegyeit és ízvilágát is magán hordozó különleges párlat. A kékszőlő párlatából fahordóban érlelt változat is készül extra kis tételben, amely elegáns tölgyfa jegyeket hordoz magán.

ALMA

“Bio” almafáinkon sok év óta permetezés nélkül születik egészséges és bő termés. 15 fáról, 4 különböző fajtát szüretelünk majd 2 hónapon keresztül, a gyümölcsöket magozzuk, majd manuális darabolás után aprítókéssel pépesre zúzzuk a tökéletes erjedés érdekében. Minden korty a frissen szüretelt roppanós almára emlékeztet.

Alma pálinka