SZÜRETI SZABÁLYOK

1. Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgás központunkra, azon kívül kettős látás is kialakulhat. Tapasztalt szüretelő törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk, annyira.

2. Lehetőség szerint keveset tartózkodjunk napon a szeptemberi-októberi napsütésben: még ereje van,könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúly zavarokat. Ha tehetjük, vonuljunk a pince hűvösébe, a megfáradt, kitikkadt szervezet itt tud igazán akkumulálódni.

3. Ernyőt, botot sose vigyünk magunkkal a pincébe, ez tudniillik a lépcsőn való lezuhanásnál akadályozhatja a biztos talajfogást, továbbá a poharakat is leverhetjük vele, ami újabb bajforrás lehet

4. A lopót mindig egy kézzel fogjuk, így szabad kezünkkel megtámaszthatjuk a szüretelő társunkat.

5. Sose vedeljük a bort, csak hörpintsük, kortyolgassuk. A vedelő borivó nem esztétikus, beárnyékolja az egész szüretet, azon kívül a saját kezére is rá szokott lépni.

6. Ne kívánd meg felebarátod borát, ott a tied!

7. Óránként, kétóránként jöjjünk fel a pincéből, nézzük meg hol tart a szüret, mire jutottak az asszonyok és a gyerekek. Ha tőkék között szemlélődünk, kapaszkodjunk erősen a karókba, lábunkat próbáljuk meg ciklikusan egymás elé rakni.

8. Az éneklés /részeg vagyok rózsám/, szavalás /ej, döntsd a tőkét/, jótékonyan hat tüdőre, szívre, növeli az együvé tartozás érzését meg a seregélyek is elmennek tőle a környékről.

9. A házassági ígéretekkel csínján kell bánni, ez másnap rossz közérzetet okozhat.

10. Szüreti összeszólalkozásoknál bicskát, hordódongát nem illik használni, kínáljuk meg óborral az, ellenfelet, az majd leteríti.

11. Ha beszédünkben már túlságosan sok a mássalhangzó, taglejtésekkel is kifejezhetjük magunkat. Ennél kifejezőbb, ha ott ülünk a sarokba támasztva.

12. Pincelépcsőre ne feküdjünk le aludni, mert átesnek rajtunk poharastól, lopóstól.

13. Reggelre kelve ne ijedjünk meg a táskás szemű, piros orrú embertől a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja.